Tuesday, January 24, 2017

Авантурата на Дедо Мраз


Автор Андреа Долевска
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци

Еден убав зимски ден, Дедо Мраз ги подготвуваше подароците за децата од светот. Неговата куќичка беше највеселата куќа во целата околина. Од неа се слушаше само смеа, радост и по некое чук, чук. До вчера му помагаа седумте џуџиња но денес тие заминале на одмор па Дедо Мраз вечерва си работеше сам.
Тој сам успеа да направи само сто педесет и пет подароци а требаше да направи подароци за двеста педесет и едно дете.
-Уште колку подароци треба да направам јас?-се прашуваше Дедо Мраз и броеше.
Дедо Мраз си пресмета убаво и ги заврши сите подароци за брзо  време. Сите шарени, од убави поубави. Се напи едно какао и летна со ирвасите.
По долго патување стигна до еден град во коj имаше 90 куќи. Во една куќа живееја по 2 дечиња. Дедо Мраз им подари подароци и седна да си пресмета колку вкупно подароци подарил тука. Потоа повторно тргна на пат. 
Патуваше, патуваше и здогледа осамена куќа на три спрата.
-Каква е оваа напуштена куќа? Толку убава а сама овде, далеку од градот- се чудеше Дедо Мраз. Ајде сепак јас да проверам. Можеби некој живее тука- си рече Дедо Мраз и се спушти низ оџакот.
На првиот спрат живеја 10 дечиња, на вториот спарт имаше 25 дечиња а на третиот спрат живеја 9 семејства со по 4 дечиња.
-Леле колу убаво. Толку дечиња на едно место. За малку немаше да слетам кај нив.
 Колку вкупно подароци поделив во оваа куќа?- се прашуваше Дедо Мраз за да си запише.

Потоа задоволен заминал од градот. По патот повторно правеше математика за да види колку вкупно подароци поделил денес. Ако му помогнеме и ние ќе биде добро. Што мислите другарчиња?
На пат кон својата куќичка забележа нешто чудно во снегот....
Но тука завршува моето раскажување. Понатму можеш да продолжиш ти. Ќе биде интересно.


No comments:

Post a Comment