Tuesday, January 24, 2017

Сказна за малиот пеликан и изгубената мапа


Автор Леонид Јанковски
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци

Еден ден до куќата во која живеел малиот пеликан помина поштар и во сандучето остави писмо_______.
Малиот пеликан веднаш дотрча и го зеде. Во тоа писмо се наоѓаше една мапа која за несреќа му оделата од рацете и замина далеку_________.
Пеликанот се врати во својата куќа, се подготви и со брод отплови до Антартикот за да најде писмото__________.
Таму виде игло________. Во тоа игло имаше таен подземен тунел кој водеше до Африка__________.
Можеби таму е мапата? -си рече и влезе во тунелот.
 Додека одеше низ него и лево и десно гледаше чудни жолти кристали во кои цело време се огледуваше. По долго одење здогледа парче хартија и си помисли дека тоа е неговата мапа. Истрча до неа но кога стигна виде само празен лист. Погледот го насочи на десно и виде светлина која води до излезот од тунелот.
Кога стигна во Африка се најде пред некоја стара куќа_________и сакаше да влезе но стапна на стапица која го однесе право над една палма_________.
На палмата имаше балон. Се фати за него и веднаш летна во царството над облаците________. Toa беше чудотворно за малиот пеликан. Толку убаво царство немаше видено никогаш во животот. Тој остана без зборови. Додека шеташе низ царството згазна на еден облак и пропадна во некоја соба од која никој до сега не излегол жив. Малиот пеликан се исплаши но во последен миг вресна толку силно што моторите што сакаа да го повредат престанале да работаат и малиот пеликан се спаси.
Излезе од таму,  скокна долу за да избега од царството над облаците и за среќа падна точно на трамболина________. Трамболината му овозможи да летне многу високо и сега се најде во еден чоколаден град. Зградите беа направени од црно чоколадо а прозорците од бело. Дрвјата беа од шеќерна волна а улиците полавени во шлаг.
По извесно време одење низ градот_______ малиот пеликан стигна до чоколадна фонтана која се наоѓаше во центарот на градот и таму ја најде мапата завиткана како лижалче. Ја зеде во раце  но таа повторно му одлетал точно каде што живее.
 Уморен од целата авантура полека се враќаше место по место и по еден месец се врати дома. (Врати се и ти од место до место на почеток по ред на сите места)
Мапата беше во дворот. Ја зеде со фаќалка за салата бидејќи се плашеше да не одлета повторно.
Од неа со цртање направи копија која ја стави во рамка бидејќи му беше интересно дома да има мапа а вистинската мапа сепак ја врати во поштенската куќичка бидејќи мислеше дека можеби не е за него, на писмото не пишуваше име до кого е испратено.
И јас вчера си нацртав мапа со скриено богатство и си ја ставив во рамка од дрвца за украс во мојата соба. Пробај и ти, многу е интересно.


No comments:

Post a Comment