Tuesday, January 24, 2017

Торбата на Дедо Мраз


Автор Стефан Петковски
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци


Наближуваше Новата Година. Дедо Мраз се подготвуваше да тргне на пат за да ги подели своите 250 подароци. Кога се спакува забележа дека неговата торба ги собира само половината од подароците.
Колку подароци можам да земам со себе? - загрижен се прашуваше сега Дедо Мраз. Ајде да си ја спакувам торбата. Немам многу време. Дечињата сигурно ме чекаат.

Се качи на санката и тргна.
Најпрвин подари 25 подароци во најблиското село но одејќи по патот понатаму најде 10 подароци во шумата. Беа оставени под една елка и до нив писмо „За Дедо Мраз и дечињата од светот„. Побара да прочита кој ги оставил но никаде не пишуваше.
 –Какво изненадување, ќе ги земам и со нив ќе израдувам 10 дечиња-си мислеше Дедо Мраз и ги зеде во торбата.

Тие 10 подароци им ги подари на децата од првата улица во следното село. Сите деца беа многу среќни и заминаа дома да си ги стават под своите елки.

Потоа во уште 2 жолти куќи подари по 17 подароци. Им ги остави под елката во заедничкиот двор како изненадување.

По патот ги сретна Палчица, Оловното Војниче и Шрек и нив им даде на секој  по 19 подароци за да му помогнат и да ги однесат на децата во едно оддалечено село од неговиот список.

Така помина овој ден и дојде вечерта. Многу се умори и реши да се врати дома, да ја наполни торбата и утре да го продолжи патот. Гледа на часовникот и се мисли.
- Веќе е 20 часот и 15 минути. Дома ќе стигнам во 10 минути до 21. Колку минути вкупно ќе патувам со санката?-си зборуваше тој и патуваше со санката.

По некое време стигна дома . Седна да си пие какао и да прави список за да пресмета колку вкупно дечиња израдувал денес.  Така пресметуваше долго време. Беше уморен и математиката не му одеше. Ако сакаш ти можеш да пресметаш и ти и да му помогнеш.  Убаво е да се помага.

-Веќе е доцна. 11:50 ?- гледаше Дедо Мраз на својот стар часовник на ѕидот.
- Јас морам да си легнам за 15 минути. Тоа е моето правилото, легнување во исто време -рече загрижен и замина во својата соба да се поготвува за спиење. Утре го чека нов ден и нови патувачки авантури.
Добра ноќ


No comments:

Post a Comment