Wednesday, January 25, 2017

Себичен но несебичен Дедо Мраз


Автор Христијан Ѓорѓиевски
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци


Си беше еден чуден  Дедо Мраз кој само ги броеше своите подароци: 1,2,3…68
Како што ги броеше тој реши оваа година за себе да ги задржи половината а само другите да им ги даде на децата.
Чуден овој Дедо Мраз...Колку подароци зел со себе?
Кога си летнал со елените по патот видел една мапа заглавена на врвот на една елка. Слетал со своите елени и ја зел за да ја прочита. Тој многу сакал мапи. Во таа мапа пишувало дека прво треба да помине низ една густа шума, да стигне до едно мирно езеро и  да си доживее интересни доживувања со делење подароци. Дедо Мраз сакал доживувања и тргнал во авантура.
За брзо време стигнал до шумата.
Во шумата прво го сретнал  Јовче Будалчето и му раскажал дека треба да го најде мирното езеро. Јовче го прашал Дедо Мраз:
-Сакаш ли да те однесам до езерото?
-Сакам, благодарам-рекол Дедо Мраз.
Така Јовче Будалчето го однел до езерото и си заминал.
До езерото имало само една голема куќа. Кога влегол Дедо Мраз во неа, таму имало 229 шарени подароци оставени покрај една елка и писмо во кое некој го молел да ги земе подароците за децата.
Ги зел и нив и заминал во градот.
Во градот сите подароци им ги подарил на децата а тие многу се радувале и го прегрнувале.
Колку дечиња израдував денес -горделиво си мислел Дедо Мраз и пресметувал?

Кога си отишол дома Баба Мразица  му зготвила топла чорба. Дедо Мраз и Баба Мразица јаделе топла чорба и си легнале да спијат.
Во сонот Дедо Мраз си ветил дека утре ќе израдува четири пати повеќе дечиња од денес и нема да биде себичен и да си чува подароци за себе.
(Колку дечиња треба да израдува утре за да си го одржи ветувањето од сонот?)


No comments:

Post a Comment