Wednesday, January 25, 2017

Принцот што сакал да се ожени


Автор Андреј Паревски
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци

Еднаш многу одамна си живеше еден горделив крал . Тој крал беше многу силен и мудар а со него живееше и неговата убава, културна кралица.
После една година кралицата роди  убаво, слатко дете. Го крстија Марко.
Кога наполни 21 година Maрко сакаше да се ожени и затоа тргна на долго патување низ целата земја.
 Така принцот стигна до една дијамантска палата која се наоѓаше на врвот на планината Закиаки. Го пречекаа слугите како да е нивни син. Му дадоа да јаде и соба за да се одмори.
 Попладнето Марко влезе во собата на кралот и многу се зачуди. Таму се беше растурено, насекаде имаше расфрлана облека. Марко дури и не го препозна кралот од што беше толку млад и елегантен и затрупан со расфрланата облека. Но царот немаше никаква ќерка затоа што и тој сеуште се немал оженето.
Принцот Марко натажен, полека излезе од царската одаја и го остави царот да си игра со облеката. Потоа го продолжи патот. Веќе се стемнуваше.
По некое време здогледа убава, светликава ќуќа. Се доближи до неа, ѕирна низ прозорецот и виде дека нема никој. Но тој беше многу уморен и гладен затоа влезе внатре и многу се израдува кога забележа убава софра. На неа имаше топла супа, салата и еден бокал со вода.
 Принцот седна да јаде но по неколку минути сопствениците се вратија во куќата. Тоа беа тројца рудари кои работеа во рудникот на семејството Карцелоти.
Кога си влегоа дома тие многу се зачудја кога го видоа принцот како јаде од нивните супи. Принцот во исто време многу се исплаши кога ги виде нив но тие сфатија кој е и почнаа да му се поклонуваат. Тој ги замоли да не му се поклонуваат и им се забалагодари за гостопримството.
За време на вечерата Марко ги праша дали семејството Карцелоти има ќерка. Рударите му кажаа дека тоа семејство има една многу убава и скромна ќерка и потоа си легнаа да спијат.
Принцот сега одлучи што ќе прави и само малку поспа од радост.
Следното утро тој отиде во рудникот заедно со рударите и таму го сретна таткото на убавата девојка. Му се претстави, му кажа што бара и заедно отидоа во нивната палата.
 Таму ги пречека убава принцеза. Косата и беше како од свила, фустан од најскапоцен материјал и чевлите цели светкави. Принцот од прв поглед се вљуби во неа а и таа во него и тој веднаш ја побара за жена. Принцезата ја прифати понудата и заедно со Марко замина во неговото кралство.
Но мајката на Марко беше љубопитна и сакаше да провери дали можеби девојката е принцеза. Затоа првата ноќ без никој да знае ја стави да спие над 20 душеци а најдолу  под нив стави музичка кутија која свири многу тивка музика.
Другото утро девојката стана многу уморна затоа што цела ноќ не успеала да заспие од музиката во собата.

 Кралицата тогаш се израдува бидејки сфати дека дека девојката е и паметна и убава и принцеза. Ја направија најголемата свадба во светот и до крајот на животот си живееја среќно и весело. Mузичката кутија остана како спомен но никој повеќе не ја употреби за проверка на други луѓе туку само за слушање музика за уживање во текот на денот.

No comments:

Post a Comment