Friday, January 27, 2017

ЧУДНИОТ ГРАД И БАБАТА


Автор Андреа Долевска
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци
Еднаш пред многу години си била една бабичка.
Таа тргнала да се прошета до ливадата. Додека се шетала нашла еден ковчег, го зела со себе и си отишла дома.
Кога го оставила ковчегот во него се појавил прекрасен град. Некој со чуден глас и рекол:-,,Бабичке, ако сакаш влези во овој град а потоа кога сакаш можеш да се вратиш назад,,
Бабичката во себе си рекла: Да одам, да не одам! Да одам, да не одам! Како да направам? Да одам е прекрасно но слатката моја куќичка не ми се остава. Не знам што да правам. Ќе одам- одлучила бабата
Во тој миг таа се смалила и влегла во кофчегот. Таму имало многу луѓе и се било прекрасно. Наутро сите жители си подарувале подароци. На пладне сите заедно спремале свечен ручек и јаделе заедно на плоштадот. Секоја вечер правеле претстави за малите деца а старите жители на децата им раскажувале за минатото на градот во кофчегот.
Баба  се запознала со царот и царицата кои живееле во дворецот високо над планината.Тие и предложиле, ако сака да остане повеке дена во градот тогаш треба да реши три загатки.
Бабата била збунета но ги решила сите три загатки.
Првата загатка била: Каде бил центарот на земјата. Бабата одговорила дека центарот на земјата бил таму каде што седеле кралот и кралицата. Така тие биле среќни со одговорот и рекле дека тој одговор е точен според нив.
Таа одговорила и на другите две загатки.
Втората загатка прашувала што му е на царот најважно во животот.
Бабата одговорила дека тоа е кралицата и повторно сите биле среќни.
Третата загатка била -Дали  центарот на земјата содржи метали со магнетни својства.

Потоа бабата останала повеќе дена за да го разгледува градот. Видела дека сите треви и сите билки зборуваатила многу среќна и пријатно изненадена.Потоа се вратила дома и на сите им раскажувала за чудниот град и за прекрасното доживување. Кофчегот го чувала и од време на време одела на посета на градот.

No comments:

Post a Comment