Tuesday, January 24, 2017

Најдобриот човек


Автор Леонид Јанковски
IV одд “OУ Кочо Рацинс. Ивањевци

Еден ден еден човек по име Борис си шетал во шумата. Таму слушнал како нешто шушти, се свртил назад, лево, десно но никаде ништо немало.
Се вратил дома но и таму слушнал необично шушкање.
Другиот ден Борис одлучил да истражува што е тоа шушкање насекаде.
Прво отишол во шумата на местото каде поминувал минатиот ден. Се доближил до една грмушка, видел едно мало, расплакано лисиче и за брзо време го вратил кај неговата мајка.
Другиот ден и помогнал на една птица на која и било скршено крилото.
По три дена Борис сечел дрва за огрев бидејќи се ближела зимата и додека го сечел дрвото тоа му паднало на ногата. Птицата го видела тоа и решила да помогне.
Веднаш и кажала на лисицата а лисицата побарала помош од мечката затоа што знаела дека претходниот ден Борис му помогнал на малото мече да се врати дома. Мечката веднаш се согласила да помогне. Со своите силни заби го тргнала дрвото и го ослободила Борис.
ПОУКА- ДОБРИОТ ЧОВЕК СЕКОГАШ СЕ ПОЧИТУВА
ПРИРОДАТА КАЗНУВА АКО НЕ СЕ ГРИЖИМЕ ЗА НЕА


No comments:

Post a Comment